مدیتیشن یا مراقبه
    
تعداد بازدید: 2581
         
دسته بندی : عمومی
    
تاریخ درج خبر : 1399/1/29

 

مدیتِیشن یا مراقبه یک هنر واقعی است که به واقع به جسم و روح آرامش می‌بخشد، گرچه اغلب مردم آن را نادیده می‌گیرند. حتی برخی فکر می‌کنند مدیتیشن برای آدم‌های عجیب است و به همین دلیل از آن دوری می‌کنند. مدیتیشن مانند دعا کردن می‌ماند، با این تفاوت که شما را نسبت به احوالات درونی‌تان آگاه‌تر می‌سازد.


برخی از پزشکان می‌گویند که اگر جسم و روح ما تقویت شود، سیستم ایمنی بدن نیز به تبع آن در برابر بیماری‌ها مقاوم‌تر شده و همین نکته بیشتر بر اهمیت مدیتیشن دامن می‌زند. دلیلش نیز این است که بر اثر مدیتیشن، انرژی بدن در فرکانس‌های بالاتری ارتعاش پیدا کرده و همین مسئله اجازه نمی‌دهد ميكرو ارگانيزم‌‌های بیماری‌زا در بدن رشد مطلوبی داشته باشند. علاوه بر آن، آرامش ذهنی حاصل از مدیتیشن از میزان استرس می‌کاهد و قدرت تمرکز را افزایش می‌دهد.
اول اين قانون را به ياد بسپاريد : بر هر چيز كه تمركز كنيم، انرژي آن را دريافت مي كنيم !

از صبح شروع مي كنیم. از خواب بيدار مي شويم، مسواك مي زنيم و در همان حال به صد مسئله فكر مي‌كنيم غير از مسواك زدن . بعد صبحانه مي‌خوريم در حالي كه فكرمان هزار جاي ديگر است غير از صبحانه خوردن. بعد...

در واقع هر كاري كه انجام مي دهيم به همه چيز فكر مي كنيم غير از همان كار. اين باعث مي شود انرژي پنهان امور را دريافت كه نمي كنيم، هيچ! كلي هم انرژي ذخيره شده مان را الكي خرج مي كنيم!

 

يک حكايت از استاد بزرگ هندي

  او با مريدانش دسته جمعي با هم ، در محلی بيرون شهر، زندگي مي كردند. همه ي مريد هاي او موظف بودند سالها پيش او زندگي كنند و آموزش ببينند. روزی يک نفر به آن استاد مراجعه مي كند و مي پرسد شما چه طور به اين قدرت رسيديد كه مي توانيد با نگاه ديگران را شفا دهيد؟ وقتي من مريد شما بشوم، در طي اين همه سال كه بايد پيش شما بمانم، چه تمرين هايي انجام ميدهيم؟ در طول روز چه كار مي كنيم؟

استاد مي گوید : ما صبح ورزش مي كنيم. بعد صبحانه مي خوريم. بعدكار مي كنيم تا ناهار. بعد ناهار مي خوريم. كمي استراحت مي كنيم ، باز كار مي كنيم و شب مي خوابيم!

آن فرد عصباني مي شود و ميگوید که امكان ندارد ! ما همه ي اين كارها را انجام مي‌دهيم اما قدرت شما را نداريم.

 استاد مي گوید : هرگز شما مثل ما اين كارها را انجام نمي دهيد. شما صبحانه مي خوريد، كار مي كنيد، تفريح مي كنيد، در حالي كه داريد به چيز ديگری فكر مي كنيد، اما ما وقتي صبحانه مي خوريم فقط به خوردن آن فكر مي كنيم! وقتي كار مي‌كنيم فقط به آن كار فكر مي كنيم. وقتي.....

بنابراين شما هيچ انرژي اي دريافت نمي كنيد! اما ما همه ي انرژي هاي موجود در طبيعت را دريافت مي كنيم و با بخشيدن فقط مقداري از آن به بيمارها، باعث شفاي آن ها مي شويم!

 

مدیتیشن به معنای متمرکز کردن ذهن است. این تمرکز می تواند بر روی یک صدا، عبارت یا دعا، شئ، تصویر، آگاهی از خویشتن، نحوه تنفس، فرائض دینی و... صورت گیرد. هدف از این کار آگاهی از لحظه حال، رسیدن به آرامش، و کاهش استرس است. مدیتیشن موجب ارتقای شخصیت و رشد روحانی و معنوی می شود.

 

هدف از مراقبه :

هدف از مراقبه آرام سازی ذهن و بدن و تمرکز بر هر آنچه که می خواهید است . مدیتیشن می تواند به آرامش افراد در زمان استرس، به حفظ سلامتی و به بهبودی بیماران کمک کند .کسانی که مدیتیشن را به صورت مرتب انجام می دهند، هم کمتر دچار اضطراب و افسردگی می شوند و هم شادمانی و رضایت بیشتری از زندگی دارند. مدیتیشن آرامش عمیقی ایجاد می کند که در آن احساس توازن و تعادل فکری خواهید کرد. دستاورد این تعادل فکری افزایش بصیرت، ارتقای افکار، و خونسردی در برخورد با مشکلات است. آرامش و خود شناسی بیشتر و پذیرش بهتر دیگران روابط اجتماعی را نیز دگرگون می کند. مدیتیشن با ایجاد شرایط رهایی از استرس می تواند به کاهش علائم بسیاری از بیماریها کمک کند.

مراقبه و یا همان مدیتیشن به شما اجازه می دهد که اتصال درونی خود با خدا را با دعوت کردن او به درون خودتان احساس نمایید.

فواید مراقبه :

  • ایجاد حس بی نیازی
  • - ایجاد شادی عمیق و بلاشرط و غیر وابسته به افراد و اشیاء
  • ایجاد جذابیت وجودی
  • ایجاد اقتدار وجودی
  • ایجاد حس عمیق رضایت خاطر و خوشبختی
  • از بین بردن عادات و هوس های مخرب
  • کنترل احساسات مخرب و غیر متعادل
  • ایجاد حس یگانگی با طبیعت
  • تقویت بنیادین اراده و عقل
  • آرامش ذهن و جسم
  • کاهش استرس، اضطراب و درد
  • خودشناسی
  • افزایش تمرکز
  • تحت تاثیر قرار دادن متابولیسم و سوخت و ساز بدن، سیستم غدد درون ریز، سیستم عصبی مرکزی، و سیستم اعصاب خودکار
  • کاهش تعداد تنفس، ضربان قلب و فشار خون
  • افزایش امواج مغزی آلفا

چه موقع مراقبه کنیم؟

ما حداقل 15 دقیقه در روز برای شروع دستیابی به نتیجه ، به تمرکز نیاز داریم. 15 دقیقه ممکن است به نظر ساده و کافی بیاید اما در عمل صرف این مدت زمان بسیار سخت است. پیدا کردن زمان یک مانع برای گسترش یک تمرین منظم است. ”ساده بگیرید! از خودتان بپرسید حداقلی که من می‌توانم خودم را تحمل کنم چه‌قدر است؟“

بلافاصله بعد از بیدار شدن یا قبل خواب بهترین زمان مراقبه است اما در کل روز این امکان وجود دارد .

 
تمرين هايي براي درك و لذت بردن در لحظه ي حال

تمرين 1 :

 براي خودتان یک استكان چاي بريزيد . با دقت سعي كنيد فقط به كاري كه داريد انجام مي دهید ، فكر كنيد . بعد در یک جاي آرام بنشينيد و با آرامش چاي را ميل كنيد. به اين فكر كنيد كه با هر جرعه ي چاي، همه ي انرژي موجود در آن را دريافت مي‌كنيد و لذت مي‌بريد. به لحظه لحظه ي خوردن چاي دقت كنيد. (اگه فكر ديگري به ذهنتان آمد، خودتان را شماتت نكنيد. فقط آرام سعي كنيد دوباره به خوردن چاي برگرديد.)


تمرين 2:

  مراقبه در زمان مسواك زدن ، فقط به مسواك زدنتان فكر كنيد . سعي كنيد از اين كار لذت ببريد.

 

تمرين 3:

 زمان خوردن غذا فقط به خوردن غذا فكر كنيد. مجسم كنيد با هر لقمه، انرژي موجود در غذا به همه ي سلول هاي بدنتان مي رسد . از هر لقمه ي آن لذت ببريد. حتی شیرینی و پیتزا یا غذاهایی که فکر می کنید نباید بخورید ولی دوست دارید بخورید!

نكته: غذايي كه با مراقبه خورده مي شود هرگز باعث چاقي هاي موضعي نمي شود. (در واقع وقتي ما غذا مي خوريم در حالي كه به صد چيز غير از خوردن غذا فكر مي كنيم، باعث انباشته شدن آن در جاهاي نامناسب مي شويم. بر عكسش هم صادق است . يعني كساني كه هر چيزي كه مي خورند ، چاق نمي شوند ، اگه روي غذا خوردن آگاهانه، مراقبه كنند ، همه ي انرژي موجود در غذا را دريافت مي كنند . حتي مي‌توانيد مجسم كنيد كه دوست داريد غذا در چه قسمتي از بدن شما باعث چاقي بشود ! وقتي داريد غذا مي خوريد در دل با لقمه ها حرف بزنيد ! از لقمه ي نان و پنير صبحتان بخواهيد كه همه ي نيروش را به شما انتقال بدهد.
به تدريج خودتان را عادت بدهيد كه هر كاري كه داريد انجام مي دهيد ، فقط به آن فكر كنيد و تصور كنيد با اين كار همه ي انرژي نهفته در آن كار را دريافت مي كنيد . شايد باورتان نشود اما به تدريج حتي از كارهايي كه دوست نداشتيد، به شدت لذت مي بريد. اين قانون را به ياد بسپريد : بر هر چيز كه تمركز كنيم، انرژي آن را دريافت مي كنيم.


حالا تمرين آخر:

يك بار ديگر اين کتاب را بخوانید و تصميم بگيرید همه ي انرژي موجود در كلمات آن را دريافت كنید. لبخند بر لب داشته باشید . حالا آماده باشید تا در لحظه ي اكنون، شاد و راضي باشيد. 

مبتدی‌ها چگونه مدیتیشن را شروع کنند؟
اغلب افراد تازه‌کار زمانی که می‌خواهند مشغول مدیتیشن شوند، سر و صداهای افکار خودشان را شنیده و نمی‌توانند به خوبی تمرکز کنند. البته اکثر افراد این تجربه تلخ را در شروع کار دارند، ولی رسیدن به راه‌حل آن دشوار نیست. مدیتیشن یعنی آرامش ذهن و تمرین تمرکز بر روی تنفس، بنابراین هر بار که به آرامی دم و بازدم می‌کنیم به آرامش بیشتری می‌رسیم.
اگر تازه کار خود را شروع کرده‌اید و نمی‌توانید مدیتیشن کنید، این نکات را در نظر داشته باشید تا بتوانید کاملا تمرکز کنید و به آرامش واقعی دست پیدا کنید.

مرحله یک –آرام سازی

ذهن شما همیشه در حال فکر کردن است و به راحتی با کوچکترین پیامی منحرف می‌شود. بنابراین پاک‌سازی ذهن از افکار کاری دشوار است. یک ترفند برای اینکه بتوانید افکار جانبی مغز را کنار بزنید این است که همگام با هر نفسخود شوید .

توجه کردن به تنفس و بیان کلماتی چون عشق و آرامش و امید ، خدای مهربان ، دوستت دارم و ...


مرحله دو - بدن خودتان را بپویید!
در ابتدا بر روی انگشتان پا تمرکز کنید و در اعماق مغز خود به آن‌ها فرمان دهید که آرام باشند. این کار را برای تمام اعضای بدن خود تکرار کنید: پاها، شکم، انگشتان دست، قلب، دست‌ها و سر. زمانی که این کارها را انجام دادید متوجه تاثیر آن خواهید شد.

مرحله سه - موسیقی آرامش‌بخش
موسیقی کلید ورود به آرامش ذهن در مدیتیشن است. باید موسیقی را انتخاب کنید که حس آرامش، رویاپردازی و آسودگی را به شما القا کند. البته بهتر است آن موسیقی بی‌کلام باشد .
صدای پخش موسیقی نیز مهم است. بهتر است موسیقی در پیش‌زمینه پخش شود تا حواس شما را پرت نکند. نکته آخر این است که حتما مطمئن شوید که موسیقی در وسط مدیتیشن شما تمام نشود.

مرحله چهارم - تصویرسازی ذهنی
اگر تصویر بدی را در ذهن خود مرور کنید، هورمون استرس و کارتیزول ترشح شده و بدن در حالت هشدار قرار می‌گیرد. از طرف دیگر، اگر بر روی یک تصویر آرام و زیبا تمرکز کنید، بدن شما هم در حالت آرامش فرو می‌رود. این دسته از تصاویر برای تامین انرژیِ جسم و ذهن بسیار کارایی دارد.
در مدیتیشن، تمرین حرف اول و آخر را می‌زند. بنابراین تا می‌توانید تمرین کنید !


مرحله پنج – بیان درخواست و عبارات تاکیدی
در مرحله آخر به بیان خواسته خود از خداوند بپردازید و با بیان عبارات تاکیدی دلخواهتان آنرا خاتمه دهید .

تمرین مراقبه

در حالت نشسته و یا خوابیده ، محیطی که در آن مزاحمتی وجود ندارد را پیدا کنید. بهتر است که تلفن را قطع کرده و 15 دقیقه به خودتان فرصت بدهید تا خود و تمام مسئولیت هایتان را فراموش کرده و متوجه درون خود شوید همچنین می توانید به موسیقی آرام بخش و ملایمی گوش دهید.
با چشمان بسته شروع به تکرار این عبارت نمایید : آرامش ، عشق ، امید....

همانطور که شما مراقبه می کنید و توجه دارید که فکر شما سرگردان شده است با آسودگی عبارت را تکرار کنید. این طبیعی ست که گاهی در مورد لیست خرید، وظایف، حرف هایی که دیگران گفته اند، کارهایی که باید انجام بدهید و ... فکر کنید. حتی اگر شما بتوانید عبارت را فقط چند بار قبل از سرگردان شدن مجدد فکرتان بگویید فواید مراقبه حاصل خواهد شد. هر موقع که متوجه شدید در مورد چیزهای دیگری فکر می کنید فقط به فکر کردن در مورد عبارت و آگاهی از نوک انگشتان خود برگردید.

در ابتدا روزی 1 بار مراقبه نمایید به طوری که فکر ،قلب و جسم به پیمودن درون و باز شدن کسب انرژی عادت کند . یک بار که عادت رفتن به درون ایجاد شد دیگر منظم بودن ضرورتی ندارد.

هنگامی که قلب و فکر شما باز و به جریان انرژی متصل شد زمان مناسبی برای تقاضای چیزی که نیز دارید می باشد . در این هنگام شما شروع به تصور کردن و خلق آرزوها و خواسته هایتان در ذهنتان کنید . فقط کافی ست که آنها را در ذهنتان ببینید .

 همزمان بهترین اتفاقاتی که ممکن است برایتان بیفتد را تصور کنید و خودتان را همراه آنها ببینید. در حالیکه تصور می کنید روز جدیدی در زندگیتان در حال وقوع است این سوالات را از خودتان بپرسید:
- می خواهید که روز شما چگونه آغاز شود؟
- می خواهید چه چیزی اتفاق بیفتد؟
- چه چیز دیگری؟
- وقوع آن را با جزییات فراوان تصور کنید.
- در مورد چه چیزی خوشحال هستید؟
- در مورد چه چیز مطمئن هستید؟
- برای چه چیز سپاسگزاید؟
در انتها  به آهستگی تا شماره 3 بشمارید و چشمان خود را با احساس شادابی و آرامش و با تمرکز بسیار باز نمایید و بگویید: خدایا متشکرم.

 

 

از   6   رای
4.06

  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.